A MU szerzői 6. – Interjú S. Ladislaw Cornelius-szal

Szőcs László – S. Ladislaw Cornelius

A Mysterious Universe nagy világ, Dave Howard pedig töretlen lelkesedéssel intejúvolta végig íróit. Következő “áldozata” S. Ladislaw Cornelius volt.
S. Ladislaw Cornelius, avagy Szőts László, aki A Katedrális Őrzői című antológiában nem hagyta, hogy sérüljön az idővonal. Szeret sárkányokkal játszani, sci-fit olvasni, urban fantasyt írni, mindeközben pedig elmondani nekünk azt, amit a világról gondol. Illetve magas és szemüveges. Mindemellett gitár-virtuóz, bár ez amúgy az interjúból nem derül ki.

DH: Pár rövid mondatban magadról azoknak, akik még nem ismernek:
SLC: ‘72-ben születtem egy vidéki kisvárosban, több kitérő után most ugyanott élek a családommal. Műszaki pályát választottam, de tucatnyi munkahellyel a hátam mögött rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem minden más területről is. A sci-fi szeretetét már az olvasás tanulásával magamba szívtam, a mai napig ez az egyik kedvenc zsánerem. Manapság a család és a munka foglalja le minden időmet és energiámat, így sajnos az olvasás és alkotás nagyon háttérbe szorult.

DH: Min dolgozol, mit írsz most, és hogy jellemeznéd csupán három szóban? 
SLC: MAGYAR; URBAN; FANTASY

DH: Melyik általad teremtett karakternek kívánnál szebb életet és miért?
SLC: Egyiknek sem. Mindenki pontosan a helyén van, saját tettei következményeként jutott oda, és azt kapja, amit érdemel.

DH: Melyik nem általad teremtett karakterről írnál szívesen?
SLC: Sok ilyen van. Obi-Wan Kenobi és Yoda nézeteltéréseiről ugyanolyan szívesen írnék, mint William Suger kalandjairól, vagy a Kerwin-család az idő végtelen kútjában tett, de soha el nem mesélt történeteiről.

DH: Amikor éppen egy történetet írsz, mi a napi rutinod? Hogy illeszted az írást az életedbe?
SLC: Sajnos nincs ilyen rutinom, csak annyit jelenthetek ki biztosan, hogy délután-este írok, amikor van pár perc időm, de néha úgy, hogy közben a kisfiam az ölemben ülve játszik…

DH: Melyik három regényt tudnád kiemelni az utóbbi pár évből, ami nagyon tetszett és hatással volt rád?
SLC: Mostanában mindenki sorozatokat ír, úgyhogy maradnék ennél én is. Zsáneren belül a Térség-sorozat első három kötete nagyon tetszett, de szeretem Pratchett-től a Korongvilág sorozat magyarul megjelent köteteit, és például Jo Nesbø-től a Harry Hole sorozatot. De annyi jó regényt olvastam az utóbbi pár évben, hogy nehéz lenne felsorolni akárcsak egy részét is.

DH: Melyik az a három könyv az utóbbi pár évből, ami csalódást okozott, vagy végig sem tudtál olvasni?
SLC: Tom Harpertől olvastam pár jó regényt, de például a Holtak titkai annyira érdektelennek bizonyult számomra, hogy félbe is hagytam. Nagy csalódás volt még a Térség-sorozat utolsó két kötete, annyira vontatottnak és túlírtnak éreztem, hogy alig bírtam végigolvasni őket, de ugyanígy jártam a Trónok harcával is.

DH: Mi a terved a jövő évre?
SLC: Elsősorban nevelem a gyerekemet, talán sikerül új szakmát is tanulnom, kellene egy családi házat vennünk… Az írás sajnos nagyon hátul van a sorban. Ha sikerül, össze szeretném rakni azt a Magyarországon játszódó fantasy regényt, amin már egy ideje dolgozok.

DH: Milyen kérdésre válaszolnál szívesen, amit még nem tettek fel neked interjún?
SLC: Nem kérdezték soha például, hogy mi az írásaim célja, mert szívesen elmondtam volna, hogy nem csak szórakoztatásból írok, hanem igyekszem mindazt beleszőni a műveimbe, amit életem során tapasztaltam, amit megtanultam az életről és a világ működéséről. Igyekszem olyan gondolatokat beleszőni a műveimbe, ami kicsit talán elgondolkoztatja az olvasót.

Köszönöm szépen!

További interjúk:
A MU szerzői 12. – Interjú Anthony Sheenarddal
A MU szerzői 11. – Interjú Harrison Fawcett-tel
A MU szerzői 10. – Interjú Böszörményi Gyulával
A MU szerzői 9. – Interjú Dwayne Hudsonnal
A MU szerzői 8. – Interjú I. M. Broddal
A MU szerzői 7. – Interjú Alex Gloverrel
A MU szerzői 5. – Interjú Andrew Fiddlerrel
A MU szerzői 4. – Interjú Mickey Longgal
A MU szerzői 3. – Interjú Gábriel B. Cobblerrel
A MU szerzői 2. – Interjú F. Tóth Benedekkel
A MU szerzői 1. – Interjú Patrick J. Morrisonnal

Hozzászólások zárolva.

HAMAROSAN!!!
Megjelent