A MU szerzői 5. – Interjú Andrew Fiddlerrel

Andrew Fiddler – Hegedüs András

A Mysterious Universe nagy világ, melynek íróit interjúk során át kérdezi Dave Howard önmagukról és gondolataikról. Most Hegedüs András, az ember, az agy mögött van soron. Andrew Fiddler, aka Hegedűs András, 2017. Zsoldos Péter díjas írója, aki Az oligarcha vérvonala című antológiában írt egy magánnyomozóról, aki a világ csúfságában keresi az igazságot. Ismerjétek meg, miként vall magáról!

DH: Pár rövid mondatban magadról azoknak, akik még nem ismernek:
AF: Hegedüs András vagyok, 1984-ben születtem Pécsett, most is itt élek. Néprajz-történelem szakon végeztem a Pécsi tudományegyetemen, jelenleg a PTE-BTK „Oktatásé és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola végzős hallgatója vagyok. Már kamaszkén elkezdtem írni, verseket, aztán fiatal felnőttként rájöttem, hogy nem vagyok költő. De néhány év szünet után újra mocorogni kezdett bennem valami és prózával folytattam, amihez úgy tűnik, nagyobb érzékem van. A zsánerirodalom területén a sci-fi áll legközelebb hozzám, de szépirodalmi műveim is vannak, főleg rövid tárcanovellák.

DH: Min dolgozol, mit írsz most, és hogy jellemeznéd csupán három szóban (ha nagyon el akarod mondani, lehet több is)?
AF: Hát, amit írnom kéne az a disszertációm, ha valaha végezni akarok ebben az életben. De viccen kívül: jelenleg több regényötlet is kavarog a fejemben, de az utóbbi időben igazából csak novellákat írtam. A MU regényemet kell lassan elővennem újra, és végre befejezni. Egyébként ez a közvetlen folytatása lesz a P-modell című kisregényemnek, ami Az oligarcha vérvonala antológiában jelent meg még 2012-ben. Hogy jellemezném pár szóban? „Filozofikus űropera” – már, ha létezik ilyen.

DH: Melyik általad teremtett karakternek kívánnál szebb életet és miért / MU-n kívül is lehet /?
AF: A fent említett kisregény (és majdani nagyregény) főszereplőjének, Gregory Harpernek. Amnéziás magánnyomozó, aki semmit nem tud a múltjáról, nincsenek igazi barátai a gitárját leszámítva, és nem tudja feldolgozni a traumát, amit szerelme elvesztése okozott. Megérdemelné, hogy kibéküljön a sorsával és önmagával. Remélem, szerencséje lesz!

DH: Melyik nem általad teremtett karakterről írnál szívesen / MU-n kívül is lehet /?
AF: Ez jó kérdés. A Dűne világában szívesen alkotnék, de ebben két dolog is megköti a kezem: az egyik a jogi problémák, a másik, hogy tisztában vagyok vele, milyen messze állok Frank Herbert géniuszától (kár, hogy a fiát ez nem zavarta, és megírta a „folytatásokat”). Viszont lehet, írok egy drámát, vagy inkább tragikomédiát a Harry Potter világára… 🙂

DH: Amikor éppen egy történetet írsz, mi a napi rutinod? Hogy illeszted az írást az életedbe?
AF: Amikor elkap az ihlet, akkor nyomom folyamatosan, ameddig csak bírom. Máskor csak piszkálgatom, újraolvasom, javítgatok a már elkészült szövegen. Ez néha sajnos kontra-produktív is lehet. És rá kéne szoktatnom magam, hogy lejegyezzem a kósza ötleteimet későbbi felhasználás céljából!

DH: Melyik három könyvet tudnád kiemelni az utóbbi pár évből, ami nagyon tetszett és hatással volt rád?
AF: 1. Aldous Huxley: Szép új világ. 
2. Zsoldos Péter: Távoli tűz (és Az utolsó kísértés – a trilógia nyitódarabját még nem olvastam)
3. Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

DH: Melyik az a három könyv az utóbbi pár évből, ami csalódást okozott, vagy végig sem tudtál olvasni?
AF: Az utóbbi évekből nem nagyon van ilyen könyv. Régebbről… talán egy-kettő volt, amit nem sikerült végigolvasni. Valami gagyi fantasy, amiben a trollok kulturált varázshasználó lényekként jelentek meg, de az egésznek nem volt se füle, se farka. Meg Fekete Gyula: Szerelmesek bolygója című regénye. Sokkal rosszabb, mint a címe sugallja…

DH: Mi a terved a jövő évre?
AF: Mindenképp meg szeretném írni legalább a MU-s regényemet, illetve a tudományos pályámon is haladnom kell. De az egy dolog, hogy én mit tervezek, az pedig egy másik, mi valósul meg belőle.

DH: Milyen kérdésre válaszolnál szívesen, amit még nem tettek fel neked interjún?
AF: Jó kérdés… Nem jut eszembe semmi.

Köszönöm szépen! És aki kíváncsi, megnézheti az alábbi videót 2012-ből, az Oligarcha vérvonala megjelenése kapcsán. Moderátor és kérdező Szélesi Sándor. Alanyok: Patrick J. Morrison és Andrew Fiddler.
https://videa.hu/…/mysterious-universe-konyvbemutato-2012.-…

További interjúk:
A MU szerzői 12. – Interjú Anthony Sheenarddal
A MU szerzői 11. – Interjú Harrison Fawcett-tel
A MU szerzői 10. – Interjú Böszörményi Gyulával
A MU szerzői 9. – Interjú Dwayne Hudsonnal
A MU szerzői 8. – Interjú I. M. Broddal
A MU szerzői 7. – Interjú Alex Gloverrel
A MU szerzői 6. – Interjú S. Ladislaw Cornelius-szal
A MU szerzői 4. – Interjú Mickey Longgal
A MU szerzői 3. – Interjú Gábriel B. Cobblerrel
A MU szerzői 2. – Interjú F. Tóth Benedekkel
A MU szerzői 1. – Interjú Patrick J. Morrisonnal

Hozzászólások zárolva.

HAMAROSAN!!!
Megjelent